De cand lucrez ca make-up artist, dar mai acut de cand predau machiajul, resimt presiunea pietei. Pe sistemul “cat e halatul, cat e halatul? Dincolo era mai ieftin!”
Ca in orice piata economica, pretul se calculeaza in raport cu investitiile facute, in cazul nostru in instruire, produse, marketing.
Cu cat calitatea instruirii, a produselor creste, creste si pretul, dar si calitatea produsului finit.
Dragele noastre cliente asteapta calitate. Calitatea serviciilor, ca doar pentru asta investesti in instruire ca makeup artist, dar si calitatea produselor.
Insa, ma pun in pielea lor, a clientelor, aflate in fata unei alegeri de facut si le inteleg. Au de ales intre machiaj profesional la – sa zicem – 150 lei si, culmea,  machiaj profesional la 30 lei, cu gene false incluse!!!! Pai si atunci ce sa aleaga ?! Ca doar vindem acelasi produs ?
_______________________________________________________
DEX:
PROFESIONÍST, -Ă, profesioniști, -ste, s. m. și f. adj. (Persoană) care lucrează într-un anumit domeniu de activitate pe baza unei pregătiri corespunzătoare.
________________________________________________________
Din punctul meu de vedere problema pleaca de la  scolile, majoritatea de recalificare, care scot pe banda rulanta serii de 10-20 de machiori. Nu vreau sa generalizez, dar cand formatorul nu te indruma catre piata de produse profesionale, sustinand cu argumente alegerea, cand nu esti indrumat spre o permanenta instruire in beneficiul viitoarelor cliente, nu poti decat sa te limitezi la a realiza sabloane si la a te vinde pe bani putini, ca doar atat face instruirea pe care ai primit-o si pe care o sustii acum cu produse de consum sau chiar fake-uri.
Bineinteles, exista si seria de make-up artisti fara cursuri, dar care se pricep 🙂 si pana una alta exerseaza pe cliente, ca doar trebuie sa invete.
Machiajul nu este un sablon. Machiajul este o arta, bazata pe notiuni teoretice, pe tehnici, pe simt artistic si pe produsele folosite in realizarea lui. Machiajul vine sa sublinieze, sa scoata in evidenta cele mai frumoase trasaturi ale clientei si sa ascunda/ camufleze ceea ce nu ne place. Suntem unici!!! Avem trasaturi distincte, pielea noastra necesita o ingrijire aparte. E poate normal sa mergem la stylist, makeup artist cu o poza “vrem asa”, dar un specialist trebuie sa poata adapta acel stil particularitatilor noastre. Si cum ar putea sa faca asta un makeup artist invatat sa aplice sablonul, cel care nu poate realiza un machiaj al ochilor fara “minunata ” banda de scotch aplicata pentru ghidaj.
Alegerea apartine clientei, insa mi-as dori sa fie facuta in cunostinta de cauza: sa stie ce plateste.
Poti opta sa platesti pe cineva neinstruit, care la pretul cerut nu are cum sa aiba produse profesionale originale si iti asumi sau poti opta pentru a plati pe cineva instruit si care investeste in produse profesionale pentru a oferi calitate.
Exista bineinteles si exceptii asa ca o informare prealabila nu strica 🙂 Nu intotdeauna un pret mare garanteaza calitatea serviciilor oferite, asa cum un pret mic nu garanteaza lipsa de instruire a furnizorului.
Fa o programare